Через реформи охорони здоров’я люди позбавлені елементарної медичної допомоги, – кандидат медичних наук Анатолій Пешко

https://ukranews.com/news/569068-yz-za-reformy-zdravookhranenyya-lyudy-lysheny-ehlementarnoy-medycynskoy-pomoshhy-kandydat

15 ЧЕРВНЯ 2018, П’ЯТНИЦЯ, 18:19

Кандидат медичних наук Анатолій Пешко зазначає, що через реформування охорони здоров’я в Україні позбавлені елементарної медичної допомоги. Про це він сказав в ході прес-конференції “Медреформа 2018 або геноцид медицини в Україні” в прес-центрі Українських Новин.

“Та реформа охорони здоров’я, яку зараз намагаються проводити, вона, по суті, призведе до того, що люди втратять можливість отримувати безкоштовну медичну допомогу”, – сказав він. За його словами, створена в роки СРСР система Семашко (трирівнева система надання медичної допомоги), яка дозволяла оперативно надавати медичну допомогу. Ця система дозволяла зупинити хоча б кровотеча і дати час, щоб врятувати життя і здоров’я людини.

“До влади в нашій країні прийшли люди, для яких людське життя нічого не значить. Старики, діти позбавлені елементарної медичної допомоги. Вони не в змозі придбати навіть найнеобхідніші препарати, які б дозволили їм зберегти життя. Я неодноразово звертався до влади з проханням, щоб людям були доступні найнеобхідніші ліки. Смертність від серцево-судинних захворювань найвища. Тому, той же анаперин, адентезин повинні бути доступні простому населенню”, – додав Пешко.

А в сьогоднішніх умовах, коли ліквідуються сільські Фапи, а районні лікарні об’єднують в одну структуру, можливість оперативного надання медичної допомоги знижується.

При цьому він зазначив, що за даними незалежних медичних профспілок покинули Україну в пошуках кращих заробітків за кордоном близько 80 тис. медичних працівників. “Вдумайтеся в ці катастрофічні цифри! Скоро нікому буде лікувати! Я вже не кажу про якусь високоспеціалізованої медичної допомоги, адже їдуть найрозумніші”, – зазначив Пешко.

Директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник зазначив, що в Україні фіксується найвищий рівень материнської дитячої смертності в країнах Європи. Зокрема за 2017 рік відомо 2378 випадків смертей, при тому, що в Німеччині цей показник становить 42 випадки.

Також Бортник додав, що в Україні спостерігається скачок росту захворюваності туберкульозу із-за перебоїв забезпечення вакциною БЦЖ, який ми спостерігали в останні роки регулярно.

“За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні більше 5% людей інфіковані гепатитом С. В абсолютних цифрах цей показник становить більше 2 мільйонів чоловік”, – додав він.

Також у прес-конференції взяли участь доктор медичних наук, професор Коган Борис, лікар, асистент кафедри соціальної медицини та охорони здоров’я Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця, голова Громадської ради Міністерства охорони здоров’я у 2015-2017рр., голова ГО”платформа суспільного здоров’я” Максим Іонов, і директор медичного центру “Family care”, терапевт вищої категорії. Наталія Маріловцева.