СКАНДАЛ У КИЄВІ: УКРАЇНСЬКИЙ ПОЛІТОЛОГ ПРИГРОЗИВ ТРАМПУ МІЖНАРОДНИМ СУДОМ У РАЗІ УДАРУ ПО СИРІЇ

https://times.com.ua/News/85420/skandal-v-kieve-ukrainskiy-politolog-prigrozil-trampu-mezhdunarodnym-sudom-v-sluchae-udara-po-sirii

13.04.2018 16:40

Провідні київські експерти назвали головні світові загрози, найактуальнішою з яких є ескалація військового конфлікту навколо Сирії.

Анатолій Пешко, академік, віце-президент Академії економічних наук України і політолог прямо заявив, весь світ бачить, що Америка блефує, звинувачуючи Асада у використанні хімічної зброї в Думі, і шукає привід, щоб розв’язати локальний збройний конфлікт. Таким чином, Захід намагається зберегти за собою право диктувати світу глобальний порядок денний. Але ці часи, вважає Анатолій Пешко давно пройшли, сьогодні цього не допустять Росія і Китай.

«Сьогодні на наших очах в Сирії з вини Сполучених Штатів та їх союзників розвивається конфлікт, який може привести світ до абсолютної катастрофи. Союзники Америки в сирійській Думі сьогодні активно представляються «постраждалими від хімічної зброї». Я не виключаю, що ці люди готові піти на реального застосування хімічної зброї з відверто провокаційними цілями. У будь-якому випадку, треба спочатку ретельно розібратися і встановити, хто саме застосував хімічну зброю в Думі, і з якими цілями. І взагалі — чи було воно. І потім, в рамках правового поля, тобто в ООН, думати про те, як покарати порушника світових правил.

Однак американці як завжди грубо нехтують міжнародним правом, думкою світової спільноти і намагаються зробити все, щоб зберегти за собою право робити все, що їм заманеться, та діяти виключно у власних інтересах.

Мені здається, найближчим часом ця гра, так чи інакше, закінчиться. Але проблема в тому, що ця «гра у світового гегемона» може закінчитися набагато більш серйозно, ніж сьогодні передбачає Дональд Трамп.

У кожного з нас є діти, є вони й у Трампа. За моїм відчуттям, він просто не володіє достатніми знаннями для того, щоб зрозуміти: у разі, якщо він зважиться розпочати повномасштабний військовий конфлікт на Близькому Сході, то Росія буде змушена застосувати своє новітнє ракетне озброєння. Але при цьому потрібно чітко розуміти, що всі ці американські авіаносці і есмінці, які сьогодні спрямовуються з бази «Норфолк» до берегів Сирії, не більше ніж красиві консервні банки, начинені ракетами і заставлені літаками. У разі, якщо це знадобиться Росії, вся ця ескадра буде знищена за якусь годину-півтора. І ефективної протидії проти новітніх російських гіперзвукових крилатих ракет і ракет з ядерними двигунами у США сьогодні просто немає. А всі розмови Трампа про «новітніх розумних ракетах», якими нібито володіють США — це не більше ніж блеф!

Звісно, Володимир Путін сьогодні не говорить про це публічно. Але якщо у Росії є новітні гіперзвукові і крилаті ракети, то вона здатна їх використовувати в різних цілях. Не тільки як стратегічні наступальні озброєння, але і для протиракетної оборони. Це означає, що Росія з допомогою своїх новітніх озброєнь може пригнічувати американські ракети ще в «точці зльоту».

Це означає, що Росія або стоїть на порозі, або вже створила власну ефективну систему ПРО. Здатну ефективно захистити її від раптового американського ядерного удару. А також від ракетних ударів з боку союзників Америки.

Єдину реальну загрозу для Росії сьогодні становлять, на мій погляд, американські підводні човни, озброєні ракетами типу «Трайдент». Вони здатні виробляти запуск ядерних ракет з підводного положення, знаходячись в безпосередній близькості від кордонів Росії. Мені здається, тільки тому сьогодні Росія не розкриває факт існування у неї власної потужної системи ПРО. Але у мене немає сумнівів, що в разі початку глобального ядерного конфлікту Америка буде просто зметена з лиця Землі. Росія в такому конфлікті, звичайно, теж постраждає, але не так сильно.

Проблема Америки в тому, що її в основному населяють люди з дуже низьким рівнем освіти, які з цієї причини дуже схильні різним рекламним кампаніям. Тому вони сліпо вірять таким політичним «рекламним кампаніям», які проводять їх правителі. Більшість американців не розуміють, що гіперзвукові ракети, якими сьогодні володіє Росія, не мають аналогів у світі, це катастрофічне зброю масового ураження. Я так кажу не тому, що хочу залякати американців, навпаки, хотілося б зберегти життя мешканців і США. І Росії, і України. Тому що хотілося б пояснити знахабнілим американським політикам: якщо почнеться глобальна ядерна катастрофа, то виграли у неї просто не буде. Навіть якщо Путін зможе збити американські ядерні ракети прямо на зльоті, все одно ефект від ядерного зараження планети буде таким, що 95% населення Землі буде просто знищено. Ті, хто опиниться в зоні впливу ядерних боєзарядів, загинуть миттєво. Але більша частина населення помре протягом 5-7 діб після такого удару від гострої променевої хвороби.

А ті «розумні» американці, які зараз активно взялися будувати бомбосховища, просто не розуміють, що і їм врятуватися не вдасться. Вони можуть захиститися від ударної хвилі після ядерного вибуху, а також від світлового випромінювання. Але від радіації нікому з них все одно врятуватися не вдасться! Причому радіоактивне зараження місцевості і атмосфери буде тривати як мінімум 6-7 років — у бункерах відсидітися нікому не вдасться! І постраждають усі без винятку континенти — не тільки Європа і Америка, але і Австралія з Новою Зеландією, і навіть Вогняна Земля з Антарктидою.

Тому західним політикам не варто займатися навмисної ескалацією конфлікту, а трохи провітрити свої голови, і сісти за стіл переговорів з Росією, Китаєм та їх союзниками. У сучасному світі всі спірні питання потрібно вирішувати на переговорах і тільки в рамках правового поля. Вам здається, що хтось незаконно застосував хімічну зброю у зоні бойових дій? Будь ласка, проведіть ретельне розслідування і приймайте на Радбезі ООН відповідне рішення, разом з іншими країнами.

Але ми прекрасно знаємо, що сьогодні у США немає ні найменших доказів застосування зброї режиму Асада. І вони самі про це чудово знають. Останнім часом США навіть не спромагаються хоч якось видозмінювати свою примітивну тактику, в рамках якої вони регулярно звинувачують неугодні їм особи і країни в застосуванні або зберіганні навіть не ядерного, а хімічної зброї. Ми ж всі були свідками того, як вони знищили Ірак після звинувачення його у володіння хімічною зброєю. У підсумку вони безкарно знищили ціле держава і прилюдно стратили його екс-лідера Саддама Хусейна. Але ніякої зброї масового ураження в Іраку не знайшли. Питається, чому ніхто з американських політиків, які приймали рішення і знищували цілу країну, досі не постав перед Гаазьким трибуналом?! Адже всі вони зробили реальний злочин проти людства! Тому, якщо найближчим часом Трамп наважиться застосувати зброю проти Сирії, я вважаю, що його також треба буде притягнути за це до міжнародного суду як військового злочинця!

Поведінка Трампа та його союзників в Європі показує: колективний Захід, як і раніше хоче диктувати свою волю всім народам світу, нав’язувати власну порядку денного. Але ні, більше не вийде! В першу чергу, цього не допустять Китай і Росія. В азіатських новинах вже проходила інформація про те, що Китай тимчасово передав всі свої кораблі, що знаходяться в Середземному морі, під управління російським військовим. Я впевнений, у разі застосування Трампом зброї в Сирії Пекін негайно стане на бік Росії, Туреччини, Сирії та Ірану. Це, втім, теж не обіцяє світу нічого хорошого, крім глобального конфлікту.

Я впевнений, що наше життя, життя наших дітей, коштують дорожче, ніж якісь політичні чи матеріальні інтереси західних еліт. І в цьому зв’язку я б закликав усіх розсудливих людей у всіх країнах світу в ці дні вийти на масові демонстрації протесту, і сказати своє рішуче «ні» цієї авантюрної і нічим не виправданою політику Дональда Трампа і всієї американської адміністрації».