Перший віце-прем’єр України засудив депутатів, які завдали удар в спину Азербайджану

https://haqqin.az/news/113919

СЛІДАМИ НАШИХ ВИСТУПІВ

Київське бюро haqqin.az 22 жовтня 2017, 14:56

Гучна подія останніх днів – голосування деяких членів делегації Верховний Ради України за антіазербайджанську резолюцію ПАРЄ – до сих пір залишається в центрі уваги не тільки азербайджанських експертів, а й українських.

Так, за словами першого віце-прем’єра, міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубівіна, позитивна динаміка у взаєминах Києва і Баку подобається далеко не всім. За його словами, певні сили не тільки поза, а й усередині України хочуть нашкодити президенту Петру Порошенко, який проводить послідовну політику по відношенню до Азербайджану. Кубівін особливо вказав на голосування деяких членів Верховної Ради в ПАРЄ по Азербайджану.

Український міністр зауважив, що за резолюції №2184 і №2185 голосували лише п’ять з 12 членів української делегації. Більш того, зазначив він, жоден з депутатів, які голосували не належить до Блоку Петра Порошенка (БПП). Тоді як депутат від БПП Олексій Гончаренко і зовсім надав підтримку поправок азербайджанської делегації до резолюції №2185 / 2017, підкреслив він.

 

“Мета цих провокаційних дій є ясна – завдати шкоди політиці Петра Порошенка, який проводить забезпечення курсу України на євроінтеграцію так, щоб в той же час не допустити ніякого негативного впливу на наші стратегічні взаємини з братнім, дружнім Азербайджаном”, – зазначив Кубів.

 

В свою чергу в бесіді з haqqin.az віце-президент Академії економічних наук України, політичний експерт і колишній радник прем’єр-міністра України академік Анатолій Пешко заявив, що голосування п’яти народних депутатів України, представлених в ПАРЄ, в підтримку резолюції, спрямованої проти інтересів Азербайджану , не слід розглядати як прояв недружелюбно до жителів братнього азербайджанського народу.

«На відміну від Азербайджану, українська правляча верхівка проводить політику жорстокого терору по відношенню до своїх же громадянам: як рядовим, так і громадським діячам, і представникам ЗМІ, і політикам. Українські депутати, налякані систематичними антиконституційними діями українського уряду, президента і парламенту, послідовно ущемляють і відбирають елементарні права і свободи громадян України, щодня стикаючись з фактами відвертого зловживання з боку представників вищої державної влади, а також вищих чиновників українських правоохоронних органів, дуже болісно реагують на подібні факти.

 

Тому що прозвучала з вуст доповідачів 72 сесії ПАРЄ інформація про, нібито, порушення прав людини в Азербайджані, викликала безумовний рефлекс. Депутати автоматично проголосували за вищезгадану резолюцію ПАРЄ, глибоко не вникаючи в те, чи відповідає дійсності інформація, надана доповідачами щодо прав і свобод громадян Азербайджану », – підкреслив Анатолій Пешко.

 

Співрозмовник попросив громадян Азербайджану поблажливо поставитися до тих українських парламентаріїв, які «реально налякані тим, що відбувається свавіллям в нашій Україні». «Як кажуть у приказці:« Обпікшись на молоці, на воду дмуть ». Так і вчинили українські депутати.

 

«Ще раз закликаю братський азербайджанський народ зберігати дружбу і добрі людські стосунки з Україною та іншими країнами колишнього Радянського Союзу, тому що, незважаючи на те, що зараз ми живемо в різних державах, але вищі людські цінності: взаєморозуміння, взаємодопомога, доброзичливість, готовність завжди допомогти в біді – залишилися найвищої непорушною цінністю, що об’єднує наші народи », – заявив Пешко.

 

На закінчення бесіди академік висловив глибоку повагу до азербайджанського народу.