За 5 років витрати на медицину в Україні скоротилися в 2 рази: результати дослідження

https://glavk.info/news/354787-za_5_let_rashody_na_meditsinu_v_ukraine_sokratilisj_v_2_raza_rezuljtaty_issledovanija

12 квітня 2018 р., 13:14:00

У вівторок 10 квітня в прес-центрі інформаційного агентства РІА Новини Україна відбулися презентація і обговорення підсумків четвертого дослідження Українського інституту аналізу та менеджменту політики з циклу «Ціна реформ». На цей раз дослідження було присвячено реформі охорони здоров’я.

Представляючи дослідження, експерт УИАМП Данило Богатирьов звернув увагу на основні індикатори стану системи охорони здоров’я України, такі як кількість лікарів та лікарняних ліжок, витрати бюджету на медицину, показники народжуваності і смертності, а також – епідемії вірусних захворювань .

За його словами, незважаючи на збільшення витрат на охорону здоров’я у державному бюджеті 2018 року порівняно з 2013 роком, в доларовому еквіваленті вони зменшилися з 7,6 млрд. до 3,9 млрд. – фактично в 2 рази. «Сьогодні на охорону здоров’я витрачається 2,6% ВВП України. Для порівняння: в 1998 році цей показник становив 3,3%. Тобто, в «лихі 90-ті» роки на охорону здоров’я виділялося більше коштів у відсотках від ВВП, ніж зараз», – підкреслив експерт. Крім того, Д. Богатирьов заявив, що в період з 2013 по 2018 рр .. від’ємне сальдо в Україні зросло майже на 33%.

Підводячи підсумки, експерт підкреслив, що реформа охорони здоров’я нашій країні необхідна, проте солідарна система медичного страхування, запровадження телемедицини в сільській місцевості та високе навантаження на сімейних лікарів негативно позначаться на якості медичних послуг, а значить – і на здоров’я населення. На думку політолога, за роки реформи ми не побачили істотного прогресу у сфері охорони здоров’я і навряд чи побачимо його в майбутньому.

Обговорюючи представлене дослідження, академік, віце-президент Академії економічних наук України, кандидат медичних наук Анатолій Пешко зазначив, що в Україні сьогодні фіксується найвищий рівень смертності в Європі і один з найвищих у світі. «Вище нас за цим показником знаходиться Південноафриканська Республіка, а нижче – тільки Лесото» – констатував академік. На думку А. Пешко, багатьох з цих смертей можна було б уникнути, оскільки вони пов’язані з низьким рівнем медичного обслуговування.

Підводячи підсумки виступу, експерт загострив увагу на проблему недофінансування високоспеціалізованих закладів системи охорони здоров’я і низьких зарплатах лікарів. За його словами, абсолютно неприйнятною є ситуація при якій зарплата лікаря зрівняна з зарплатою санітарки.

Почесний голова ГО “Інститут громадського здоров’я” екс-заступник голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України Святослав Протас заявив про те, що ми вкотре є свідками того, як українців обкрадають. «Якщо в 1990-му році у нас вкрали майно, випустивши ваучери на приватизацію, а потім скупивши їх, то зараз нам роздають декларації і скуповують наше здоров’я», – зазначив він.

Експерт звернув увагу на те, що брак медпрацівників на первинному рівні позбавляє практично 50% громадян можливості отримання своєчасної і якісної медичної допомоги. Крім того, за словами С. Протаса, поточна реформа запам’ятається колосальними масштабами корупції, яка стане результатом централізації розподілу коштів, виділених на медицину. Екс-заступник голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України порадив громадянам подумати над тим, щоб придбати добровільний пакет медичного страхування для себе та своєї сім’ї.

На думку політичного аналітика Дениса Гаєвського, всі проводяться владою України реформи вписуються в ідеологію неолібералізму. «Все, що не приносить дохід, повинно бути відправлено під ніж, або поставлено на комерційні рейки – саме така базова етика нинішніх і всіх інших українських еліт за роки незалежності» – заявив експерт. За даними, наведеними Д. Гаєвським, дефіцит лікарів в Україні оцінюється в 42 тисячі, а дефіцит медсестер – 150 тисяч. При цьому, 7 тисяч лікарів щорічно шукають кращої долі за кордоном.

Експерт також зазначив, що закупівля ліків через міжнародні фонди-посередники призвела до переплати Україною мільярдів доларів за вартість закуповуваних препаратів. На завершення Д. Гаєвський припустив, що незабаром прийнятний рівень медичного обслуговування в Україні стане долею элитариев.

Відповідальний секретар Національної медичної палати Сергій Кравченко у своєму виступі зазначив, що метою реформи була зміна призначення медичної субвенції та передача ексклюзивних прав на розпорядження цими грошима новоствореної Національної служби здоров’я – перерозподіл фінансових потоків у медичній галузі . «Для того, щоб перекласти відповідальність з уряду на парламент, створення цього центрального органу виконавчої влади прописали в законі, хоча Кабінет міністрів своїм розпорядженням міг сам створити його», – заявив експерт.

За словами С. Кравченко, в країні, де захворюваність з кожним роком збільшується, не може зменшуватися потреба в ліжковий фонд. Крім того, він звернув увагу на те, що медичні установи в останні роки закривалися незаконно, так як, згідно конституції, їх кількість не може скорочуватися.