Грошей немає. Як триматися?

https://svpressa.ru/blogs/article/206529/

29 липня 14:29

Фото: Сергій Рєзник / ТАСС

Проблеми з виплатою пенсій виникли б, виходячи з самого перекосу в структурі населення України. Про це в коментарі «2000» розповів академік, віце-президент Академії економічних наук України Анатолій Пешко.

«Проблеми з виплатою пенсії стали наслідком системних проблем в роботі Пенсійного фонду. Причин цього кілька. Перша – сама солідарна система. Вона добре працює при нормально функціонуючої економіці з гідними доходами громадян. У нас же, в зв’язку з падінням реальних доходів громадян, мільйони молодих людей, раніше сплачували податки і соціальні внески, їдуть на заробітки за кордон. І таких чимало, якщо зважити на те, що в рік на Україну “заробітчани” перераховують 9 млрд дол. (Але ж це тільки частина коштів). Відбувається перекіс між кількістю непрацездатного і працездатного населення, яке і повинно було б забезпечувати виплату пенсій ».

Свою роль відіграють і зовнішні чинники.

«Друга причина – падіння реальної економіки як наслідок авантюристичними політики влади. Взяти, наприклад, підвищення цін на енергоносії, яке викликає підвищення собівартості продукції, падіння доходів підприємств. Кон’юнктура зовнішнього ринку, до цього року колишня сприятливою, особливо для металургів, тепер погіршилася – і для аграріїв, і для металургів. США почали активне просування своєї продукції на світових ринках, як наслідок – попит на українську продукцію впав.

Ризикове, залежне від погоди аграрне виробництво отримало удари і від уряду, який ввів невигідні для аграріїв схеми оподаткування. В першу чергу через відверте злочину влади, яка забрала пільгову систему оподаткування. Введено податок на продукцію, вироблену селянами, навіть на закупівлю витратних товарів і матеріалів для сільгоспвиробництва (таких, як добрива, гербіциди, інсектициди), на техніку і запчастини до неї. Це і стало причиною розпочатого розвалу аграрного сектора. Як наслідок – падіння врожайності, валютної виручки від продажу зерна, попиту на сільгосптехніку, добрива та пестициди “.

Монетарні прорахунки накладаються на сировинний характер екноміки.

«Монетарна політика керівництва країни була б правильною, якби справа була 4 роки тому. Підвищення облікової ставки приборкує інфляцію, але при цьому відчувається нестача грошей. Брати кредити під 25% ніхто не буде. Для аграріїв це взагалі неприйнятно – у всьому цивілізованому світі відсотки під кредит вище 2,5% не знайдете. Більш того, в розвинених країнах сільське господарство дотують. Так, одна Німеччина виділила для своїх виробників близько 36 млрд євро (крім дотацій ЄС) – чому і є лідером сільськогосподарського виробництва в Європі, експортуючи 80% продукції. А у нас для аграріїв вводять все нові податки. Для бюджету це тимчасово добре, але стратегічно веде до зниження ефективності виробництва – і падіння відрахувань. У промисловості та ж ситуація. Війна поглинає значну кількість коштів, але при розумній економічній політиці такого впливу не було б.

У бюджеті за перше півріччя утворилася величезна діра. Недоотримано близько 8 млрд грн. Відбулося падіння виробництва: на 30% в сільському господарстві, на 15-20% в промисловості. І це катастрофа не тільки для Пенсійного фонду – це катастрофа для країни.

У перспективі – затримки не тільки з пенсіями, але і з зарплатами. На цьому тлі відбувається і падіння національної валюти.

В основі всього – падіння реального виробництва і сировинний характер нашої економіки.

Так, заходи США щодо зміцнення власної валюти відображаються на всьому світі. Але особливо гостро вони відчуваються в державах зі слабкою, сировинною економікою “.

Довідка

Академія економічних наук України (1993 р, Донецьк) – громадська організація, що об’єднує провідних вчених-економістів, керівників підприємств, фахівців-практиків, політиків та ін. На основі професійно-наукових інтересів. Видає «Вісник економічної науки України». За допомогою наукових публікацій виконує статутну завдання – своєчасно інформувати органи держуправління про економічну ситуацію в державі і давати рекомендації щодо її поліпшення.

Від редакції: Цей матеріал представлений в рамках спільного проекту «Вільної Преси» та української газети «2000». Сьогодні тижневик «2000» залишається одним з небагатьох об’єктивних українських ЗМІ.