In

Звернення академіка Анатолія Пешка до голови політичної партії “Опозиційна платформа – За життя” Медведчука Віктора Володимировича.

Звернення академіка Анатолія Пешка до голови політичної партії “Опозиційна платформа – За життя” Медведчука Віктора Володимировича.

Шановний Вікторе Володимировичу!

 

Незважаючи на зміну президентів в Україні, ситуація на сході нашої країни практично не змінюється на краще.

Вже очевидно, що мир на Донбасі та повернення полонених додому відкладено. У тристоронній контактній групі Україна систематично з квітня отримує відмови.

При цьому Вам в ОРДЛО довіряють набагато більше, ніж українській владі. Свідченням цього є пропозиція ЛДНР передати Україні групу утримуваних осіб за Вашого посередництва. Йдеться про жінок, літніх людей і осіб, які страждають на важкі захворювання. Україна зобов’язана повернути своїх громадян додому.

В умовах повної політичної імпотенції чинної влади не залиште без уваги численні звернення родичів полонених. Ви завжди пропонували зробити обмін “всіх на всіх” і говорили, що в Російській  Федерації з цим згодні. Зараз є нагода повернути людей в односторонньому порядку.

Українська влада в особі Леоніда Кравчука вже позначила, що противитиметься передачі утримуваних осіб Вам. Більше того, пропонують розв’язати питання “на міждержавному рівні”, визнаючи таким чином ОРДЛО незалежними державами. Це або непрофесіоналізм, або злочинна діяльність, за яку владі ще доведеться відповідати. Але зараз головне – долі людей.

Понад три роки тому Вам вже вдалося провести масштабний обмін полоненими до Нового року, незважаючи на те, що, за вашими словами, Петро Порошенко всіляко перешкоджав обміну. Від імені всіх родичів полонених прошу не зупинятися у Ваших намірах. Нехай політичні чвари і заздрість людей, які не мають впливу на подібні процеси, не завадить поверненню українців додому.

З повагою,

Анатолій Пешко