“Рано чи пізно доведеться відповідати”: київські громадські діячі засудили тиск на ЗМІ

https://vesti-ukr.com/kiev/289274-rano-ili-pozdno-pridetsja-otvechat-kievskie-obshchestvenniki-osudili-davlenie-na-smi

17 травня 2018, 15:45

Українські діячі, політологи, діячі культури і науки висловили свою стурбованість з приводу утиску прав людини і свободи слова та підготували ряд звернень до лідерів світових держав і європейських організацій, в тому числі в Європарламент і ОБСЄ з вимогами розібратися в ситуації. Про це вони повідомили 17 травня, в інформагентстві “Українські Новини”, на прес-конференції на тему: “Закрити рот, чи Жорстокий регламент свободи слова в Україні”.

За словами учасників конференції, незважаючи на заклики міжнародного співтовариства припинити атаки на свободу слова в Україні, влада йде найгіршого шляху, розгортаючи чергову “полювання на відьом” і організовуючи тиск на ЗМІ. Зокрема, під пресом виявилися телеканали NewsOne, “112 Україна”, “Інтер”, інформагентство “РИА Новости Украина” і Радіо Вести.

“Ті, хто кидали “коктейлі Молотова” в “Інтер” і блокували NewsOne, скоїли кримінальний злочин, але не понести відповідальність. Отже, правоохоронні органи їх покривають, а значить так само є співучасниками злочину”, – заявив академік і віце-президент Академії економічних наук України, доктор економічних наук Анатолій Пешко.

З ним погодився експерт з безпеки Сергій Шабовта. За його словами, правоохоронні органи сьогодні не займаються своєю безпосередньою діяльністю, охороною правопорядку, а лише забезпечують захист певних олігархічних кланів та їх інтересів. “Залякують журналістів, затикають рот неугодним ЗМІ”, – объяснет він.

Президент Київської міської громадської організації “Фонд Святого Пантелеймона Цілителя” Юрій Воробйов впевнений, що опозиційних ЗМІ не дають можливості спокійно працювати. “У нас не чіпають тільки провладні канали, які розповідають про найкращих події, що проводяться президентом, і створюють картинку “В Богдаде все спокійно”. А якщо розібратися, то з кожним днем ми живемо все гірше і гірше. Журналісти повинні передавати громадянам об’єктивну інформацію про події в країні. Згадаймо 5-6 років тому, коли журналіст Мустафа Найєм брав інтерв’ю у Віктора Януковича, і які жорсткі питання він ставив. Хто зараз може дозволити собі таке? Ніхто собі не дозволяє задати незручні питання Гаранту”, – зазначив він.

На завершення прес-конференції її учасники звернулися до керівництва правоохоронних органів з вимогою виконувати свою роботу і реагувати на правопорушення. “На своїх посадах вічно сидіти ви не будете, рано чи пізно вам доведеться відповідати. Вимагаємо негайно припинити злочину і піти у відставку”, – резюмував Анатолій Пешко.

Раніше “Вести” повідомляли, що в Раді національної безпеки і оборони заявляють, що свободи інформації не існує. У РНБО не уточнюють, до чого вони зробили таку заяву, але заявили, що заборона інформаційних ресурсів або будь-якого контенту країни-агресора має відбуватися виключно на підставі рішення суду. Мабуть, саме так коментують у організації факт арешту глави “РИА Новости Украина” Вишинського.

Нагадаємо, що 15 травня співробітники СБУ спільно з прокуратурою АР Крим провели обшуки в офісі “РІА Новини-Україна” в Києві. Керівника інформагентства правоохоронці затримали.

Слідство вважає, що через це видання протягом декількох років “український медіапростір наповнювалося спотвореною інформацією про події в країні, в тому числі всіляко виправдовувалася окупація півострова Крим Російською Федерацією”. Раніше виконуючий обов’язки міністра закордонних справ Росії Сергій Лавров назвав неприйнятними дії України відносно російських журналістів.

У Росії порушено кримінальну справу про незаконне притягнення керівника порталу “РИА Новости Украина” Кирила Вишинського до кримінальної відповідальності в Україні”. У комітеті заявляють, що в Україні Вишинського примушують відмовитися від поширення об’єктивної інформації про події в РФ і Україні.