«Вірменський механізм» як важіль тиску на Росію КОМЕНТАР АКАДЕМІКА АНАТОЛІЯ ПЕШКО

Записав: Наїр Алієв, відділ інформації 30 вересня 2017, 13:54

https://haqqin.az/news/111990

Помітна подія цього тижня – рішення вірменської постійної парламентської Комісії з питань зовнішніх відносин, яка проголосувала проти виходу Вірменії зі складу Євразійського економічного союзу. Нагадаємо, що, як уже повідомляв haqqin.az, c ініціативою виходу країни з ЄАЕС виступив умовно прозахідний блок «Елк».

Тим часом в бесіді з haqqin.az віце-президент Академії економічних наук України, політичний експерт і колишній радник прем’єр-міністра України академік Анатолій Пешко заявив, що рішення це було очікувано. «Для Єревана важливо залишатися в Євразійському економічному союзі. Як би там не було, але країни, що входять в ЄАЕС, – партнери Вірменії. І це – колишні республіки СРСР, близькі Вірменії ментально », – зазначив Пешко.

За словами експерта, між країнами пострадянського простору за десятиліття перебування в складі СРСР склалися тісні стосунки. «Треба розуміти, що спроби відірвати Вірменію від інших країн Євразійського союзу, є справа рук США, які хочуть зберегти своє світове панування. Для цього використовується і Федеральна резервна система США, і багато іншого, в тому числі і «вірменський механізм» як важіль тиску на Росію », – вказав А.Пешко.

За словами академіка, один із способів ослаблення Росії – це, наприклад, вірмено-азербайджанський та інші конфлікти, які розгорілися на території колишнього СРСР, і в тому числі в Україні.

«Законопроект про вихід Вірменії з ЄАЕС – чергова спроба« ротшильдів »і« рокфеллерів », фактично керуючих Америкою, зберегти максимальні важелі тиску на процеси в світі. Зверніть увагу: навіть президенту США Дональда Трампа не дають можливості приймати самостійні рішення », – зазначає А.Пешко.

Що стосується очікуваного в листопаді підписання угоди між Вірменією і Європейським Союзом, проти якого в 2013 році виступила Москва, внаслідок чого документ тоді так і не був підписаний, то експерт згоден з думкою, що це – в якомусь сенсі фактор шантажу з боку Вірменії, яка бажає отримати побільше бонусів від Росії.

«Але я вам хочу привести в приклад Україну, яка пішла по шляху асоціації з Євросоюзом. Від цього ми нічого не виграли. Ми мали величезний загальний ринок з Росією, отримували близько 40 – 60 мільярдів доларів на рік тільки від реалізації тут наших товарів. А зараз саме Київ відмовився від російського ринку, і країна втратила дуже багато. І якщо Вірменія піде на підписання угоди з ЄС, то багато втратить », – заявив А.Пешко.

Продовжуючи розповідати про приклад України, експерт заявив, що не випадково навів цифру в 40 – 60 мільярдів доларів: «Сьогодні європейський ринок дає нам всього лише 20 мільярдів. Тобто ми в 2-3 рази зменшили ринок збуту. Європа ні в якому разі не може замінити Росію. Та й до того ж українські товари, так само як і вірменські, за своїми характеристиками, за своїми сертифікаційним вимогам не відповідають європейським нормам. Наші товари в ЄС не затребувані, а значить, ми не буде партнерами по бізнесу ».

«У Європі думали, що Україна може стати ринком збуту, але потім зрозуміли, що навіть в цій якості ми не підходимо, адже рівень життя українців сильно впав за останні три роки – після так званої« революції гідности »(« євромайдан ». – Ред .). Вірменія виявиться в такій же ситуації », – упевнений співрозмовник haqqin.az.