Аферист у влади. 100 днів Нікола Пашиняна – Коментує академік Анатолій Пешко

https://media.az/important/1067711338

На цьому тижні у Вірменії мітингом відзначили 100 днів з моменту завершення «оксамитової революції» і приходу до влади у Вірменії «майданного» прем’єр-міністра Нікола Пашиняна.

Рейтинг Нікола Пашиняна досі досить високий, але в експертному співтоваристві є думка, що це ненадовго.

Вірменія проходить той же шлях, що і України після майдану 2013-2014 рр. І, як зазначає в розмові з Media.Az, віце-президент Академії економічних наук України, політичний експерт і колишній радник прем’єр-міністра України академік Анатолій Пешко, результат приходу до влади популіста, а не професіонала може бути сумним.

«Дійсно, так званий прем’єр-міністр Нікол Пашинян – це популіст. Важливі економічні, соціальні, військові питання повинні вирішуватися не на площі.

З народом завжди необхідно зважати, це безумовно важливо. Але є момент, що стосується професіоналізму. Повторюся, саме професіонали повинні займатися проблемами країни. Це мають бути інтелектуальні люди з досвідом роботи в конкретних областях», – наголошує академік.

«Вони можуть допомогти вірменському прем’єр-міністру проводити вірну політику, – продовжує наш співрозмовник. – І це може вивести Вірменію з кризового становища, в якому вона зараз знаходиться».

Як підкреслює Анатолій Пешко, Нікола Пашинян прийшов до влади саме на популістській хвилі: «І така ж історія сталася в Україні».

«Населення часто невдоволено чинною владою. А цінувати її часом, починає, коли влада йде, і приходять нові лідери. Це, повторюся, відбулося в Україні, і зараз може статися у Вірменії.

Я зроблю невеликий відступ: В 2014 році президент України Віктор Янукович втратив владу. Але він був номінальним главою, вирішенням економічних проблем країни займався прем’єр-міністр Микола Азаров. І він працював дуже успішно.

Економічна ситуація в Україні поліпшувалася. В 2013 році, за всю історію своєї незалежності, знайденої у 1991 році, Україна отримала інвестицій на суму понад 6 мільярдів доларів. Підкреслю: це були саме реальні інвестиції».

– Давайте повернемося до Вірменії…

– Я дуже стурбований тим, що відбувається у Вірменії. Я до всіх народів колишнього СРСР ставлюся як до братів. Ніхто не розумнішими, інтелектуальнішим, всі однакові. Останнім часом прийнято говорити, що РСР утискали народи, забороняли говорити рідною мовою. Але не було цього!

Тепер що стосується Вірменії: Дуже хотілося б, щоб у влади знаходилися грамотні, чесні керівники, і політики, які дотримуються інтернаціональних поглядів.

У Нікола Пашиняна, як мені здається, немає цього. У нього проявляються риси аферистів і популістів, як і в багатьох українських політиків. Це видно з його дій.

Він говорить про дружбу з Росією, а сам веде закулісні переговори з США та іншими західними країнами.

Вірменія практично на 100% у військово-політичному плані залежить саме від РФ.

– І назріває все більшу напругу в карабаському питанні…

– Так, звичайно. Дії Нікола Пашиняна не професійні і навіть провокаційні, вони стимулюють напруженість у регіоні. Дуже не хотілося б загибелі людей, як азербайджанців, так і вірмен.

Нікола Пашинян на площі намагається переписати Конституцію «під себе», розуміючи, що люди скоро зрозуміють, що його слова розходяться зі справами і скоро він втратить свій політичний авторитет. До нових виборів він може не дотягнути і втратить посаду прем’єр-міністра.

Ще раз повторю, Нікола Пашинян намагається переписати Конституцію на «майдані», щоб залишитися при владі. Але це показує відсутність державного мислення. Пашинян – аферист, який використовував народ і на його плечах прийшов до влади.

Переслідування людей, які не згодні з його думкою, нагадують події в Україні, де нинішня влада надходять таким же чином.