Академік Анатолій Пешко: «З Карабаху може початися світова війна» ЕКСКЛЮЗИВ

Записав Рауф Керімлі, власкор 14 липня 2017, 18:11

https://haqqin.az/news/105188

«Розгоряння конфлікту в Нагірному Карабасі може привести до глобальної війни. Адже суперечки навколо Нагірного Карабаху – це не випадковість. Конфлікт був інспірований країнами, які намагаються отримати глобальну перевагу ». Про це haqqin.az заявив академік, віце-президент Академії економічних наук України Анатолій Пешко, коментуючи загострину ситуацію в зоні зіткнення вірменських та азербайджанських військ.

За його словами, в конфліктних зонах потрібно проводити ювелірну політику. «Зараз між Росією і Сполученими Штатами йде серйозна боротьба, і в разі серйозного загострення в Карабасі зацікавлені сторони не будуть враховувати інтереси азербайджанського або вірменського народів», – упевнений експерт.

«Взагалі зверніть увагу: у багатьох країнах, що межують з РФ, виникли військові конфлікти. І це теж не випадковість. Як і «арабська весна», що принесла багато горя народам. Про «арабську весну» висловився якось нині покійний Збігнєв Бжезинський, який назвав подію «найуспішнішою операцією ЦРУ за весь час існування організації».

Саме тому Пешко вважає, що найгірший мир завжди кращий за самої хорошої війни. «Так що, якщо є хоча б найменша можливість врегулювати який би не був конфлікт мирним шляхом, треба йти на переговори. Мінський формат не ідеальний, але тим не менше я припускаю будь-які варіанти взаємодії між країнами, аби не страждав народ. Краще, щоб говорили люди, а не гармати. І завжди краще шукати будь-які, навіть найнезначніші точки дотику.

Як казав Вінстон Черчилль, «всі війни починаються за столом переговорів, за столом переговорів вони і закінчуються». Як би довго не ворогували країни і народи, в кінцевому підсумку рано чи пізно все одно настає мир ».

На планеті накопичилося дуже багато зброї, включаючи і масового ураження, що загрожує людству небезпекою знищення.

«Особливо враховуючи, м’яко кажучи, натягнуті відносини між глобальними гравцями – США і Росією. Або візьмемо Пакистан і Індію, Індію та Китай і так далі. Навіть конфлікт з маленькою Північною Кореєю загрожує непередбачуваними наслідками для світу. Стосується це і Карабаху », – знову підкреслив співрозмовник.